Afgelopen zaterdag, 3 november, speelden de waterpoloheren van De Mors 3 zijn derde competitiewedstrijd van het seizoen. Drachten was de locatie, WSG DraGor 2 de tegenstander. Nadat de eerste wedstrijd in Neede verloren ging, wisten de Rijssenaren voor eigen publiek te winnen. Vanzelfsprekend verliep dat overigens niet, er moest flink met de ellebogen gewerkt worden om de klus te klaren. Heren 3 wist zodoende wat het te doen stond in Friesland. Het zou zwaar worden, niet in de laatste plaats vanwege afwezigheid van enkele belangrijke spelers waaronder de meest ervaren Mark Langenhof. Gevolg? De waterpolojeugd uit het Oosten versus oude rotten uit het Noorden. Lijnrecht tegenover elkaar. Beide geen duimbreed toegevend. Veel geworstel. Maar altijd sportief.

Coach Jeroen Nijkamp van De Mors 3 had zijn tactiek klaar: hoge press spelen en aan de hand daarvan WSG Dragor 2 overklassen. Zoveel mogelijk zelf proberen te waterpoloën, dit om de tegenstander datgene juist afhandig te maken. Door continu in beweging te blijven wilden de Rijssaneren confrontaties vermijden en hun krachten sparen. Allemaal opdrachten die uitstekend werden uitgevoerd.
Na een puike zwemactie was het Jan Hendrik die de score opende. Met doordacht spel en aan de hand van veel zwemmen kon WSG enkel aan de noodrem trekken via zware overtredingen. De Mors 3 kreeg daardoor kansen maar verzuimde de manmeer-situaties te verzilveren. Het rendement van slechts één doelpunt uit vijf manmeers spreekt boekdelen. Gelukkig was het Daan die ervoor zorgde dat De Mors alsnog kon uitlopen. Echter doordat de thuisploeg wel efficiënt met zijn kansen omsprong eindigde de eerste periode alsnog in een stand van 2-2.

Gedurende het tweede part was De Mors 3 beduidend de betere ploeg. Middels hoog baltempo en zuivere passing wisten de Rijssenaren op de juiste momenten de midvoor aan te spelen. Dit stelde het jonge team in staat om twee mooie doelpunten te maken vanaf de midvoorpositie. WSG DraGor wist ook te schoren, maar het slotakkoord was toch nog voor de bezoekende ploeg, om precies te zijn Jan Willem. Met nog één seconde op het scorebord wist hij met een taterbal vanaf de middellijn de keeper van WSG DraGor te verassen. Eindstand 3-5 in het voordeel van De Mors.

In het derde kwartje ging het spel over en weer. De Mors opende de score opnieuw, ditmaal na een scrimmage voor het doel en uiteindelijke een vindingrijke tikbal. Het verschil werd vergroot naar drie doelpunten. Maar WSG vocht terug en wist bij te komen: 3-5. Dat De Mors nog op voorsprong stond was te danken aan goalie Jorg die eerder een 5 meter stopte. Vervolgens wisten beide waterpolo-equipes nog eenmaal het net van elkaar te raken. Bij De Mors kwam dat doelpunt op het conto van Marien die na fraai passwerk een manmeer-situatie benutte met een raak schot. Eindstand 5-7 in het voordeel van De Mors 3.

In het laatste, vierde kwartje moest het dan gebeuren. De Mors 3 begon sterk. Met een bekeken schot uit een vrije bal buiten de vijf meter was het opnieuw Marien die het verschil maakte. Kort daarna raakte De Mors in een neerwaartse spiraal; men vergat te blijven waterpoloën. De beweging was eruit, het fysieke spel van WSG DraGor kreeg de overhand. Even kon De Mors aanvallend geen potten meer breken. De spaarzame kansen die het nog kreeg werden niet langer verzilverd. Minuten later en het verschil was door de Friezen teruggebracht naar slechts één doelpunt, waarvan een uit een 5 meter, de tweede al tijdens die herfstachtige, regenachtige zaterdag. De sfeer in Drachten werd er voor de Rijssenaren niet beter op. Met nog vier minuten spelen hadden beide team de kans om de winst binnen te hengelen. De Mors 3 bleek het langst overeind te staan. Hetzij met veel kunst- en vliegwerk werd er met 7-8 gewonnen. Opnieuw konden er drie punten mee terug naar Rijssen. De volle buit, en dan is het wat fijn op te weten dat die nieuwe sporttas van hoofdsponsor Ter Steege Bouw prettig groot is uitgevallen…